Principală | Înregistrare | Deconectare *** 2018-04-19 9:44:02                                                  V-aţi înregistrat ca Vizitator  +66 857933669 sau nickamd@gmail.com | Grup "Vizitatori"Bine aţi venit  Vizitator | RSS 
   
Meniu site
Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 10
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0

Find more about Weather in Phuket, TH
Click for weather forecast 
Principală » 2012 » Iulie » 23 » Bucătăria Thailandeză
10:25:15
Bucătăria Thailandeză

         

Aromele Thailandei sunt perfide. Iti intra pe sub limba, ametesc papila si se cuibaresc apoi undeva In memoria acesteia, intr-un loc ferit de accidente care ar putea sa duca la uitare. Aromele astea invelite-n nume precum tom yum kung, tom kha kai, nasi lemak, biryani, som tam, phat thai, naam phrik ori laksa m-au sedus si pe mine In scurtul timp petrecut printre ele, la ele acasa. De la Satun la Bangkok, am mancat. Mult si-n multe locuri. Am pipait cu toate simturile fiecare bol cu supa, fiecare blid din plastic acoperit cu orez aromat, fiecare piata de peste, fiecare food court. Vanzatorii ambulanti de pe Khao San Road, localurile de steam boat si micile restaurante ce vindeau un fusion indecis mi-au fost cumva mama si tata In Thailanda, m-au hranit si mi-au facut toate poftele, m-au adapostit de ploaia musonului in cele mai gustoase feluri cu putinta si m-au invatat ca in lumea asta mare noi suntem mici si de multe feluri – dar cu nevoi, dureri si bucurii asemanatoare.

Ce-am aflat? Cat de lapte-i laptele de cocos (nu e lapte-lapte, e un soi de apa laptoasa amestecata cu substanta solida, stoarsa de niste masinarii simple, dar care suna complicat), cat de picant e picantul lor (scara Scoville are nevoie aici doar de segmentul superior, cel inferior s-a atrofiat din cauza nefolosirii), despre cum se face sosul de peste (iei un peste mic, Il pui langa alti 3528 de pesti la fel de mici, ii cufunzi intr-un butoi cu apa si cu sare apoi astepti pana se implineste vremea sa recoltezi sosul de pe peste (e mult mai elaborat, am simplificat eu explicatia), despre porcul dulce si vita fierbinte (ai, bune-s, zice ardeleanul in Trang), despre maritisul dintre sarat si dulce care, Doamne, bun gust zamisleste.

Si mai ce? Ca micul dejun nu-i ceea ce ne inchipuim noi (adica el e destul de mic, sa te faca sprinten, nu greoi dupa ce abia ai deschis ochii, dimineata la 4), ca o gustare nu-i o masa si ca viata lunga si sanatoasa sta in amanunte mici (de exemplu, in proportia dintre legume si carne dintr-o mancare). Mi-ar placea sa va povestesc despre "stiky rise” si "fry banana”, despre cum am facut fata la noua feluri de mancare puse pe aceeasi masa in aceeasi seara, despre oalele cu craci de broasca si bolurile cu supa de foc (niciodata prea picanta), despre supele dulci cu lapte de cocos si terci din orez, despre imputitul durian si parfumatul mango, despre scoicile crude din bolul de tom yum si pestisorii uscati din orice fel de mancare, ma tem insa ca am nevoie de o carte intreaga pentru asta.

Poate nu toate retetele aduse de acolo or sa va iasa din prima; nu gusturile sunt greu de reprodus, ci ingredientele greu de gasit: galangal ori makrut, creveti proaspeti si peste mirosind a ocean, iarba-de-lamaie si piper verde proaspat, frunze de curry si ghimbir abia cules. Oricum, nu-mi propun sa va invat sa gatiti ca-n Thailanda, ci sa va port barem cu ochii mintii prin locuri cu alt parfum si sa va arat ca oamenii pot fi fericiti cu mult mai putin decat credem noi ca ne trebuie. La finalul unei expeditii de 20 de zile am ajuns la concluzia ca am invatat prea putine lucruri despre Asia, despre Thailanda. Sigur ca am simtit si absorbit prin toti porii miresmele, texturile si culorile locurilor prin care am trecut – dar asta n-a facut decat sa-mi deschida pofta. Vreau sa ma intorc acolo sa incep sa invat cu adevarat despre spiritul asiatic si despre felul lor de a fi , de a se hrani, de a trai. Mi-ar placea ca entuziasmul meu pentru o astfel de expeditie sa fie contagios.

                             

Vizualizări: 536 | Adăugat de: nick | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 1
1  
mmmmmmmmmm ce-i gustoasa mincarea cind e bogata in vitamine up up up up

Prenume *:
Email *:
Cod *:
Phuket Hotels - Find best hotel deals in Thailand with Best prices Guaranteed! HotelPhuket.net offer cheap hotel booking on hotels & resorts in Phuket Thailand. Phuket Hotels
Căutare
Calendar
«  Iulie 2012  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Arhiva materialelor
Prietenii site-ului
  • Creaţi un website gratuit
  • Desktop Online
  • Jocuri Online Gratuite
  • Tutoriale Video
  • Toate Tag-urile HTML
  • Kit-uri de Navigator
  • Copyright MyCorp © 2018